Telegram

BLOG

Systemen veranderen niet 'van binnenuit'.

bewustwording het systeem vuur Jul 19, 2023

Unpopulair opinion.

Systemen veranderen niet 'van binnenuit'.

Zoals zij die hoopte de gezondheidszorg 'van binnenuit' te veranderen toen ze begon aan een carrière in de zorg.

Zoals hij die de politiek 'van binnenuit' wilde veranderen door zelf een partij te beginnen.

Zoals alle docenten die hoopten het onderwijs 'van binnenuit' te veranderen door docent te worden.

Nobel, maar ieder van hen eindigt hetzelfde: Als slaaf óf slavendrijver van het systeem dat ze ooit hoopten te veranderen. Gebroken: Om te gehoorzamen, om anderen te doen gehoorzamen of gebroken en afhankelijk van de goodwill van het systeem. En slaagt het systeem er niet in om ze te breken, maar zetten ze toch door? Dan is er de brandstapel.

Dat komt omdat systemen niet van binnenuit veranderen. Systemen bestaan om zichzelf in stand te houden. Dat geldt voor onze samenlevingssystemen, maar ook voor onze denkpatronen en relaties. We herhalen ze tot in het oneindige (steeds in een iets andere vorm; zoals een nieuwe partner, een nieuwe obsessie of dwangmatigheid). We blijven ze herhalen totdat er bewustwording optreedt.

Bewustwording is te definiëren als het doorzien van de beweegredenen die je gevangen houden in hetzelfde kringetje; hetzelfde patroon. Als we een patroon werkelijk doorzien, sterven we in het bijbehorende systeem en opent zich een nieuwe realiteit. Daarom noemen we grote sprongen in bewustzijn 'initiaties'.

Op collectief niveau betekent bewustwording dat als genoeg mensen de huidige ziekmakende en beperkende patronen van onze cultuur doorzien (en er daardoor niet meer aan deel kunnen/willen nemen); het hele systeem zal vallen.

Dít is transformatie: In een groter bewustzijn stappen/vallen/springen of geroepen worden. En dat gaat ALTIJD op de één of andere manier gepaard met het afbrokkelen of verbranden van het oude. Dood.

Ware transformatie is niet zachtzinnig. Als je ego gespaard blijft in het proces is het geen echte bewustwording. Transformatie voelt altijd als een 'punch in the gut'. Heel letterlijk, want het is energetisch in de zonnevlecht waar we ons oude zelf te offeren hebben aan het zonnevuur. Pas dan opent het portaal naar ons hart volledig en kunnen we herrijzen in geëvolueerd (harts)bewustzijn.

Ware egodood is het erkennen van onze eigen medeplichtigheid, ons eigen onbewust zijn; onze eigen schaduw. De punch in the gut.
Zo voelt het als we voor onze bewustzijnsgroei moeten erkennen dat we onszelf en anderen hebben voorgelogen. Dat we over de ruggen van anderen hebben geleefd om te hebben en te doen wat we wilden. Dat een groot deel van ons geloof en gedrag gebouwd was rondom de vermijding van de waarheid. Dat ons wereldbeeld niet klopt. Dat we hebben meegebouwd aan een systeem dat indoctrineert, traumatiseert en mannen, vrouwen én kinderen bewust uit elkaar drijft. Hoe vaak we ons mond hebben gehouden terwijl ons hele lichaam duidelijk liet weten dat wat er om ons heen gebeurde niet oké was.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Systemen veranderen niet 'van binnenuit'. Dat is gewoon één van de leugens die we aangeleerd kregen (van hetzelfde systeem) om onze initiatie in een nieuwe realiteit zo lang mogelijk uit te stellen.

Maar wij weten... Het is onvermijdelijk dat sooner or later het vuur van bewustwording al het oude wegvaagt.

Misselijkmakend om te lezen? Dan is de kans groot dat jouw volgende initiatie niet lang meer op zich laat wachten.

Voor de moeders van nieuwe systemen, nieuwe werelden en vernieuwde cultuur ligt er mijn uitnodiging... Sluit je aan bij The Apple Tree. Een programma voor de queens van de online en offline communities van de toekomst.

 

Op de hoogte blijven?

Nieuwe events, trainingen en ceremonies zitten snel vol, dus wees één van de eerste die updates ontvangt door je aan te melden voor de nieuwsbrief!
 

Fotografie op deze website

De fotografie op onze website is volledig gedaan door onze eigen sisters. Innig veel dank aan Daniëlle Planting (@daniiwolf_photography), Yalou van der Heijden (@yalou.nl), Marlies van Kampen, Emmy van der Burg en Anne zelf.